Προτάσεις απόδρασης

Μονοπάτια Ε4 & Ε1

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας μπορείτε να ακολουθήσετε τα Ευρωπαϊκά μονοπάτια Ε4 και Ε1 που περνούν από την Παλαιόχωρα και δίνουν την ευκαιρία στους πεζοπόρους και ορειβάτες να ανακαλύψουν ένα θαυμαστό κόσμο. Το Ε4 είναι διεθνές μονοπάτι υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ορεινής Πεζοπορίας (E.W.V.) και έχει σχεδιαστεί και σηματοδοτηθεί από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας - Αναρρίχησης. Οι καλύτερες εποχές για να διασχίσει κανείς το μονοπάτι είναι η Άνοιξη και το Φθινόπωρο. Στην Πελοπόννησο μπορεί κάποιος να διασχίσει το μονοπάτι έχοντας υπόψη ότι τα βουνά θα είναι καλυμμένα με χιόνι μέχρι και τον Απρίλη.

 

Ταξίδι στη Γαύδο

Αυτό το μαγευτικό νησάκι με τους μόλις 98 μόνιμους κατοίκους, βρίσκεται 26 ναυτικά μίλια από την Παλαιόχωρα και αποτελεί το νοτιότερο σημείο της Ελλάδας. Εδώ η φύση παραμένει αλόβητη, σαν να μην πέρασε ποτεέ άνθρωπος. Αμέτρητα μέτρα αμμώδους παραλίας με χρυσαφένιο χρώμα, σαν εξωτικό, γεμάτες από κέδρους και μικρά γραφικά κολπάκια. Στο νησάκι αυτό ο επισκέπτης θα απολαύσει την απόλυτη ηρεμία της φύσης και θα γνωρίσει ανθρώπους που ο κάθενας τους έχει και μία ιστορία.

 

Παραλίες της Παλαιόχωρας

Επισκεφθείτε τις γνωστές παραλίες της Παλαιόχωρας (Παχιά Άμμος - Γιανισκάρι - Γραμμένος - Ψηλός Βόλακας - Κριός - Χαλίκι - Καραβόπετρα) αλλά και εκείνες, τις όχι τόσο γνωστές, που η φύση έκανε μια ιδιαίτερη πινελιά.

 

 

 

 

Η Αρχαίες πόλεις της περιοχής

Μέσα από μία μαγευτική πορεία (μέσα στη φύση μπορείτε να επισκεφθείτε τις αρχαίες πόλεις Λισσός, Έλυρος. Η Λισσός στην αρχαιότητα ήταν γνωστή για το περίφημο Ασκληπιείο της, όπου θεραπεύονταν ασθενείς από όλη την Κρήτη χάρη στα ιαματικά νερά της περιοχής. Το Ασκληπιείο καταστράφηκε από μεγάλο σεισμό, αλλά σώζεται το ψηφιδωτό πάτωμα του που απεικονίζει ζώα και γεωμετρικά σχήματα. Η Λισσός, ήταν λιμάνι της δωρικής πόλης Ελυρος, που βρισκόταν κοντά στο σημερινό χωριό Ροδοβάνι. Τόσο η Ελυρος όσο και τα δυο λιμάνια της, Σούγια και Λισσός, άκμασαν στην Ελληνιστική, Ρωμαϊκή και Α Βυζαντινή περίοδο και καταστράφηκαν από τους Σαρακηνούς Αραβες, που έφτασαν σε μεγάλους αριθμούς από την Ισπανία. Αναφέρεται ότι η Ελυρος στην εποχή της ακμής της είχε 30.000 κατοίκους. Επίσης είχε εκδώσει δικό της νόμισμα, όπως και η Λισσός. Το νόμισμα της Λισσού παρίστανε από τη μια πλευρά την κεφαλή της θεάς Αρτεμις και από την άλλη ένα δελφίνι.

 

Λαογραφικό Μουσείο

Η Παλαιόχωρα διαθέτει ένα πλούσιο σε εκθέματα Λαογραφικό Μουσείο. Ο πολιτιστικός σύλλογος της Παλαιόχωρας Χανίων έχει δραστηριοποιηθεί συγκεντρώνοντας αντικείμενα για το Λαογραφικό Μουσείο Παλαιόχωρας που υποδηλώνουν την αγροτική και κτηνοτροφική εργασία των ντόπιων κατοίκων.

 

Το Ενετικό Κάστρο της Παλαιόχωρας

Τα φρούρια που οι Ενετοί ίδρυσαν στην νότια Κρήτη ήταν πολύ λίγα, ίσως επειδή τα παράλια της είναι άκολπα και αλίμενα. Ένα από αυτά πάντως ήταν το φρούριο του Σελίνου στη Παλαιόχωρα. Το φρούριο αυτό είχε κτισθεί στο λαιμό μιας στρογγυλής προεξοχής της στεριάς μέσα στη θάλασσα με στόχο την εδραίωση της ενετικής επικυριαρχίας στην περιοχή, που εκατοικείτο από τον ασυμβίβαστο Κρητικό λαό. Ήταν εφοδιασμένο με δύο πύργους στη νότια πλευρά κι ένα στη βόρεια, σε μια εξοχή στο άκρο ενός τοξοειδούς τείχους. Οι δύο αυτοί πύργοι φαίνονται ακόμη και σήμερα στα χαλάσματα του φρουρίου.

 

Το Παλιοχωρίτικο Καρναβάλι

Το Καρναβάλι της Παλαιόχωρας είναι πλέον ένας θεσμός του Νομού Χανίων. Η διαφορά με τα υπόλοιπα καρναβάλια είναι στο γεγονός ότι πραγματοποιείται μία ημέρα πρίν (Σάββατο) και όχι την Κυριακή των Αποκρεών. Έτσι προσελκύει πολύ κόσμο που εκμεταλεύεται τη γιορτή των αποκρεών αλλά και τη διαμονή του στην Παλαιόχωρα. Για περισσότερες πληροφορίς πατήστε εδώ.

 

Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά Παλαιόχωρας

Εδώ και κάποια χρόνια η κωμόπολη της Παλαιόχωρας φιλοξενεί το Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά όπου συμμετέχουν σημαντικοί αθλητές από όλο τον κόσμο. Το Τουρνουά του 2012 θα πραγματοποιειθεί από 16 έως 23 Ιουλίου. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.